Историја рада ОШ "Алекса Шантић"

Историја рада ОШ "Алекса Шантић"

Село Алекса Шантић је најмлађе село у сомборској општини. Основали су га 1923. године и дали му име српски добровоЉци из Првог светског рата. Школа је добила име као и село Алекса Шантић будући да је већина досеЉеника из Мостара и околине, родног краја великог песника.  Становници овога краја имали су основну школу прво на салашу Ђурике Вајнера, иза железничке станице, а потом у каштелу Мартона Хорвата, где је учитеЉевао Јожеф Тренка. У истој учионици су се налазили ђаци свих шест разреда, њих 28-30. Деца су до 1924. године школу похађала на Шари у дворцу барона Рихарда Хамерштајна и када је њен власник 1919. године постао Лазар Бешлић. Тамо су учитеЉевали Марија Неочић и Захарије Анђелић. Настава за двадесетак ђака у четири разреда основне школе одржавана је на српском језику. Прва учионица са станом за учитеЉе изграђена је у селу већ 1924. године. Захарије Анђелић је са Шаре наставу продужио и у Алекса Шантићу.

Школа је осамостаЉена 1947. године, што је заслуга Блажа Раљевића и Тоше Игњатова, секретара Месног народноослободилачког одбора. Од 1955. године школа је осмогодишња. Пре тога школа је дограђена 1930. године са још једним станом.

Настава у истуреним одељењима шантићке школе на „Северу” и „9. мају” трајала је до 1971. године. Свако одеЉење имало је од 35 до 40 ђака.  Камен темеЉац нове школе „Алекса Шантић” поставЉен је у лето 1973.   Изградња је приведена крају 1976. године, а 23. октобра одржана је свечана приредба поводом отварања нове школе.  Школска зграда и данас задовоЉава савремене захтеве образовања и васпитања ученика. 

Данас школа броји 73 ђака којима наставу држи 20 наставника и професора. У оквиру васпитно-образовног рада сви они ангажовани су, одговорно и хумано, да наставни процес одрже на одговарајућем нивоу.  Школа сваке године улаже изузетне напоре да обезбеди стручни кадар и сачува постојећи да би осигурали што бољи квалитет наставе. Значајна активност школе остварује се кроз културну јавну делатнст у сарадњи са друштвеном средином, обележавањем школских и државних празника ангажовањем свих ученика према способностима и интересовањима.   Дан школе прославЉамо 27. маја, на дан рођења нашег великог песника Алексе Шантића. Том приликом организујемо јавне приредбе, спортске манифестације, радне акције и излете.

Од када је име Светог Саве враћено у српске школе, у нашој школи прослава овог празника заузима централно место међу осталим манифестацијама. Тог дана је наша школа најсвечанија, а ученици и наставници достојни домаћини целом селу. Уз свечану академију и ломЉење славског колача, ученици активно и креативно обележавају име и дело најумнијег српског сина.

Сваке године у школи прославЉамо годишњицу КУД-а  «Невен» чији су чланови наши ученици и «Дечију недеЉу» која је неизоставно највеселији и најшаренији празник у току школске године.

Често организујемо изложбе фотографија, дечијих радова, позоришне представе у школи, песничке вечери, изложбе слика.

Ученици ове школе истакли су се на свим пољима такмичећи се у мноштву дисциплина од математике и физике, српског језика, музике и спортских дисциплина. Ту су прва места наших ученика и значајни резултати на општинским, окружним и републичком такмичењима из физике, српског језика, биологије, историје, у одбојци, кошарци, атлетици и шаху.  У конкуренцији 350 васпитно-образовних организација у акцији естетско-хигијенског уређења, школа је била најбоЉа у АП Војводини 1981. године.  У оквиру општинског вредновања рада, школа је заузела прво место у сомборској општини 1987./88. године. Исте године школа добија највеће признање за рад Пионирског одреда, бронзану статуу «Курир Јовица».

Основна школа «Алекса Шантић» је од оснивања, не само образовно-васпитна институција, већ и носилац културних, спортских и других активности у селу. И ученици и наставници настоје да се афирмишу у друштвеној средини колико је то могуће у тешким условима, у којима тренутно живимо. Све важније културне и верске манифестације у селу ученици пропрате пригодним програмом и ангажовањем.